A könyvespolc gazdaságosan és egyben esztétikusan használja ki a házak, a lakások belső falainak függőleges felületét. A könyves szekrény elrendezése, a rajta elhelyezett tárgyak összhangja határozza meg annak stílusát, hangulatát.

Persze ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy amennyiben a könyvespolcot körülvevő tér domináns színe a piros, ennek érdekében a piros könyvek túlsúlya legyen a mérvadó! A könyvespolcok tartalma a meghatározó, a könyvek a hangsúlyosak.

Egy könyvtárszoba falainak teljes felületét könyvespolc borítja, telis-tele könyvvel. Itt a könyvespolcnak inkább funkcionális szerep jut , mint sem esztétikai. A tudomány súlyát megtartó könyvespolc formai megtervezésen túl nagy hangsúlyt kap annak teherbírása.

 

Egyedi könyvespolc – egyedi design

Egy nappali bútor részeként betervezett könyvespolc nem csak könyvek tárolására ad lehetőséget, itt bátrabban nyúlhatunk design elemekhez is.

Gyakorta kombinálhatóak a könyvespolc részei nyitható ajtókkal, elhúzható tolóajtós megoldásokkal készült részekkel. A nappali bútor vagy előtér részeként egyedileg legyártatott könyvespolcon helyet kaphat a váza, különböző nippek és egyéb szívünknek kedves tárgyak.

A polcok, a könyvespolcok többek egyszerű funkcionális tároló tárgyaknál, meghatározhatják a lakásunk, a nappalink hangulatát.

Klasszikus könyvespolc, vagy inkább modern, a minimál hangulatot tükrözze, vagy romantikus legyen, a lényeg, hogy szerves része legyen lakása hangulatának, és nem mellékes szempontként kényelmes és tartós tárolást biztosítson a benne elhelyezett könyveknek és egyéb tárgyaknak.

A minimal stílusú vagy modern könyves  szekrény

A minimal stílusú könyves szekrény nélkülözi a felesleges díszeket. Alapját a geometriai formák ritmusos váltakozása adja.

A minimál könyves szekrény polcai vastagított vízszintes elemekből épülnek fel, szabadon hagyva nagy faltereket. A zárt részek ajtajai  a minimal könyvespolcnál legtöbbjénél rejtett fogantyúkkal  vagy fogantyú nélkül készülnek. Gyakoriak az úgynevezett lengő polcok, ahol a szerkezetek nem láthatóak.

A klasszikus könyves szekrény

A klasszikus könyves szekrény alsó része mindig szélesebb a felsőnél. A polcok beosztásánál a bútor alsó részében kapnak helyet a nagyobb formátumú és nehezebb könyvek, felül pedig a könnyebbek, harmóniát alkotva néhány dísztárggyal.  A klasszikus könyvespolc szerves része a klasszikus belső elrendezésnek, annak színe és anyaga igazodik a tér egyéb bútorához .

Az egyedi gyártású könyvespolcok megtervezésekor is fontos szempont a stabilitás és a jó kihasználás.

A könyvespolc stabilitása, avagy miből és hogyan érdemes egy időtálló és mégis esztétikus könyvespolcot tervezni?

A könyvespolcunk  stabilitását

  • szerkezete
  • anyagának minősége
  • beszerelés formája határozza meg.

Készülhet a könyvespolc bútorlapból, vagy táblásított masszív fából, és persze egyéb más anyagból is, de faiparosok révén e két alapanyagot preferáljuk.

Ha a bútorlapot választjuk, és annak is a megszokott 18 mm vastag variációját, érdemes szem előtt tartanunk, hogy széles fesztávokat ne tervezzünk a könyvespolcba. A stabilitást növelendő egy könyvespolcba is érdemes hátfalat tetetnünk. A vastagabb bútorlap és a táblásított anyagok jobb hajlítószilárdsági együtthatóval bírnak, azonban egy vastagított polc már design elemként is funkcionál, és a könyvespolcunk stílusa a minimal stílusú könyvespolc felé hajlik.

Elhúzható előlapos polcok, vitrinek. Designos megoldás az üveg vitrinek használata egy könyvespolcnál is, de ilyenkor a vitrinek nem érnek végig a polc teljes szélességében, takarva egyben a könyvespolc tartalmát , hanem design elemként tetszés szerint letolhatóak az éppen kívánt rész eltakarására. Ezek a tolóajtós, sínben futó elemek, legyenek akár festett üvegből vagy bútorlapból, meghatározó hangulatelemei egy minimál stílusú könyvespolcnak.

Legyen az bármely stílusú könyvespolc, ha egyedi gyártású, könnyen kiegészíthető egyéb bútorokkal,  szín azonos alapanyagokból és teljesen egyedi méretű, tökéletes megoldás a könyveink tárolására.